29 Haziran 2015 Pazartesi

Depresyonda olduğunuzu nasıl anlarsınız?




Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı (DSM-4) ' e göre depresyonun kriterlerini paylaşarak başlamak istiyorum.

DSM-IV’e (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) göre aşağıdaki 9 belirtiden en az 5’i aynı 2 haftalık süre içinde gösterirse major depresyon tanısı konur. Bu belirtilerden biri mutlaka depresif mod veya hayattan zevk almama (anhedoni) veya çevresine karşı ilgisizlik olmalıdır. Major depresyonun 9 semptomu şunlardır:

1. Her gün, gün boyu süren depresif duygudurum (Üzgün, boşlukta hissetme, ağlamaklı görünüm)
2. Her gün ve gün boyu süren etkinliklere ilgide azalma, eskisi kadar zevk alamama
3. Önemli derecede kilo kaybı ya da kilo alımı
4. İnsomnia ya da hipersomnia (Uykusuzluk ya da aşırı uyuma)
5. Psikomotor ajitasyon ya da retardasyonun olması (davranışlarda aşırı artma ya da gerileme)
6. Yorgunluk, bitkinlik ve enerji kaybının olması
7. Değersizlik, aşırı ya da ugun olmayan suçluluk duyguların (sanrısal=gerçek dışı yargı) olabilir
8. Düşüncesini yoğunlaştırmada azalma ya da kararsızlık
9. Yineleyen ölüm düşünceleri (intiharla ilgili).

Bu semptomları iki haftalık süreç içerisinde en az 5 ini taşıyor olmak ve bu 5 semptomlardan 1 ve 2. maddeyi özellikle taşıyor olmak depresyonda olduğunuzun göstergesidir.
Hepimiz hayatımız boyunca depresyona en az bir kez girmiş olabiliriz. Bu dönemlerde karamsarlığımız artar, mutsuz olduğumuzu, yalnız olduğumuzu ve bunun asla düzelmeyeceğini düşünürüz. Hayatta zevk aldığımız şeylerden artık zevk alamadığımızı görürüz ve bu çoğu zaman bizde iştah kaybı ya da çok yeme, uykusuzluk ya da çok uyuma şeklinde gösterir. Genelde böyle zamanlarda bu his ve düşüncelerimizin asla değişmeyeceğini hayatımız boyunca mutsuz olacağımız yönünde umutsuzluklara kapılırız. Bu umutsuzluklar bizi ölüm düşüncelerine kadar götürebilir. Buraya dikkat! Eğer hayattan zevk alamadığınız ve asla alamayacağınız yönündeki karamsarlıklarınız çok yoğun bir şekilde sizi çıkmaza sürüklüyor ve iş ölümü düşünmenize kadar geliyorsa burada bir yardım almakta fayda var. Yeter ki bulunduğunuz durumdan kurtulabileceğinize ufak da olsa inanın. Çünkü depresyonun tedavisi hem farmakolojik hem de psikolojik olarak mümkün. Tedavi olmak için bir psikiyatrist ya da psikoloğun hatta ikisinin de kapısını çalmanız yeterli. Sonrasında her şeyin nasıl düzeldiğini bunun kalıcı bir durum ve rahatsızlık olmadığını göreceksiniz. Kimimiz bu konuda daha şanslı olacaktır. Her tedavi herkese aynı etkide işe yaramayabilir. Bu depresyonunuzun uzunluğuna sıklığına, yaşamsal zorlantılarınıza, genetiğinize bağlı olarak değişmektedir. Ancak sonuç olarak depresyon tedavisi olmayan bir bozukluk değildir.
Aşağıda sizlerle paylaştığım linkte Beck Depresyon Ölçeği'ne ulaşabilir ve kendiniz bu ölçeği uygulayabilirsiniz. Böylece depresyona ne kadar yakın ya da uzak olduğunuzu görmüş olacaksınız.

http://www.ogelk.net/formlar/diger/beckdepresyon.pdf

Ve buradan alacağınız puana göre:

1 - 10: ARASI PUAN NORMAL
11 - 16: HAFİF RUHSAL SIKINTI
17 - 20: SINIRDA KLİNİK DEPRESYON
21 - 30: ORTA DEPRESYON
31 - 40: CİDDİ DEPRESYON
40 ÜZERİ: ÇOK CİDDİ DEPRESYON

17 VE ÜZERİ UZUN SÜRELİ PUANLAMA TIBBİ DESTEK ALMANIZI GEREKTİRİR.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder